Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή των Συναδέλφων της Μηχανογράφησης



Συνάδελφοι,

Αναδημοσιεύουμε την επιστολή που υπέγραψαν σχεδόν το σύνολο των συναδέλφων της μηχανογράφησης -πλην Λακαιδεμονίων- και αφορά την προσπάθεια διατήρησης των θεσμικών θεμάτων του Κανονισμού Εργασίας τους.

Πριν μας πείτε, «Τι ζητάνε αυτοί τώρα, δεν πάνε  να κουρεύονται οι της  μηχανογράφησης», θα σας παρακαλούσαμε να διαβάσετε τα παρακάτω.


Η μηχανογράφηση στην εταιρία μας αποτέλεσε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 το εργαλείο εκείνο που έδωσε τεράστια ώθηση στην προώθηση αλλά και την υποστήριξη των ασφαλιστικών προϊόντων της εταιρίας μας. Λόγω της φύσης του έργου των συναδέλφων που υπηρετούσαν εκεί, δεν ήταν λειτουργική η ανάπτυξη του οργανογράμματος όπως στις άλλες μονάδες της εταιρίας, και αυτό γιατί οι συνάδελφοι της μηχανογράφησης υποστήριζαν και υποστηρίζουν συγκεκριμένα έργα (projects) τα οποία πολλές φορές απαιτούσαν την εσωτερική μετακίνησή τους και άρα -εκ των πραγμάτων- ένα στατικό οργανόγραμμα θα ήταν εμπόδιο στην ανάπτυξη των προγραμμάτων υποστήριξης της εταιρία μας. Παράλληλα το μοντέλο που ακολουθήθηκε ήταν πιστή αντιγραφή του μοντέλου που ίσχυε και ισχύει στην Εθνική Τράπεζα. Έτσι δημιουργήθηκαν εσωτερικές βαθμίδες ιεραρχίας που η προαγωγή των συναδέλφων σε αυτές δεν γίνονταν απλά και μόνο με βάση τα έτη υπηρεσίας στη μηχανογράφηση και στην εταιρία, δηλαδή κατά αρχαιότητα, αλλά απαιτούσαν κρίση από δύο τουλάχιστον ιεραρχικά ανώτερα επίπεδα. Αυτό ίσχυε μέχρι και σήμερα όταν η διοίκηση σε συνεργασία με τη μνημονιακή πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισαν να "τιμωρήσουν" τους συναδέλφους της Διεύθυνσης Πληροφορικής, αφαιρώντας τους το δικαίωμα όχι σε αυξήσεις των μισθών όπως σε όλους τους άλλους εργαζόμενους, αλλά στο δικαίωμα να ελπίζουν για την εσωτερική εξέλιξή τους με βάση την προσφορά τους στην εταιρία.

Αυτός είναι ο λόγος που η παράταξή μας στηρίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την διεκδίκηση των συναδέλφων της πληροφορικής  και είναι ένας από τους λόγους που θεωρεί ότι η πλειοψηφία το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει μεταβληθεί στο μακρύ χέρι της διοίκησης για την επιβολή τετελεσμένων γεγονότων στους εργαζόμενους. Είναι η πρώτη φορά που το Δ.Σ. του Συλλόγου απέρριψε ουσιαστικά αίτημα για απεργιακή κινητοποίηση της Διεύθυνσης Πληροφορικής, κινητοποίησης που δε θα γίνονταν για οικονομικά αιτήματα αλλά για να διατηρηθεί το δικαίωμα των συναδέλφων να ελπίζουν.

Θεωρούμε ότι κάθε συνάδελφος που δεν έχει μνημονιακές παρωπίδες γιατί έτσι του επιβάλουν τα κόμματα που τον σπονσοράρουν θα μπορέσει να σταθεί στο πλάι των συναδέλφων στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο.


 Αθήνα 18/09/2012
Προς Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής

Κύριε Πρόεδρε,

Με αφορμή τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που μόλις υπογράψατε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Κατσουρίδη, και σε συνέχεια των επιστολών δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας από το σύνολο των συναδέλφων της Πληροφορικής που αποστείλαμε στις 04/09/2012 προς τη Διοίκηση της Εταιρίας και στις 10/09/2012 προς το Σύλλογο των Υπαλλήλων, σας ζητάμε για άλλη μια φορά να διεκδικήσετε σθεναρά και να στηρίξετε το δίκαιο αίτημα μας για διατήρηση του Θεσμικού Πλαισίου λειτουργίας της Πληροφορικής, τονίζοντας ότι δεν προσβλέπουμε σε επιπλέον οικονομικές απολαβές. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:
 1) Η ιδιαιτερότητα των εργασιών  της Πληροφορικής είναι η υποχρέωση για την διατήρηση της ιστορικότητας και της συμβατότητας των δεδομένων και διαδικασιών με ταυτόχρονη εξέλιξη των παρεχομένων υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα αυτού, η εγκατάσταση είναι πολύπλοκη και η υποστήριξη της απαιτεί εμπειρία και γνώση του συγκεκριμένου περιβάλλοντος.
2) Η εργασιακή ευθύνη, ανεξάρτητα ιεραρχικής θέσης, που αναλαμβάνουν τα στελέχη της Διεύθυνσης, είναι υψηλή και σχετίζεται με την καλή γνώση του αντικειμένου και τις/ αλληλεπιδράσεις των συστημάτων και υπηρεσιών.  Μια αστοχία μπορεί να δημιουργήσει συνολικό  πρόβλημα στη λειτουργία της εταιρίας.   
3)  Η εξέλιξη των συνάδελφων είναι περιορισμένη, λόγω των λίγων ιεραρχικών θέσεων. Μειώνεται έτσι ο βαθμός ικανοποίησης αφού και η απαίτηση για ενημέρωση στο διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο της πληροφορικής δημιουργεί την ανάγκη για αντίστοιχη αμοιβή. Επιπροσθέτως δημιουργείται  ο κίνδυνος αποχώρησης στελεχών προς τους κλάδους για κατάληψη (και αμοιβή) θέσης ευθύνης και χάνεται η δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών στην Πληροφορική.
4)  Όλες οι σύγχρονες εταιρίες, στην αναγκαία προσπάθεια εκσυγχρονισμού, στηρίζονται όλο και περισσότερο στην Πληροφορική,   αναπτύσσοντας αυτοματισμούς  για βελτίωση υπηρεσιών και μείωσης κόστους.  Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την συνδρομή των έμπειρων ανθρώπων της Πληροφορικής.
5)   Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΕΤΕ που μόλις υπογράφθηκε, εν αντιθέσει με αυτή της Εταιρίας μας,  αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο της Πληροφορικής και διατηρεί το προϋπάρχον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της.   

Με την παρούσα, σας μεταφέρουμε τις δίκαιες θέσεις μας ώστε να διατηρηθεί ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Πληροφορικής και να συμπεριληφθεί στη ΣΣΕ. Τονίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι δεν έχουμε οικονομικές απαιτήσεις, αλλά μόνο θεσμικές. Το ακριβές ποσό μειώσεων που υπολογίστηκε για κάθε συνάδελφο της Πληροφορικής να ισχύσει, χωρίς να επηρεάσει το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας, ούτε να επιβαρύνει συναδέλφους άλλων Υπηρεσιακών Μονάδων. Διεκδικούμε, την διακριτή εμφάνιση στη μισθοδοσία μας των επιδομάτων της Πληροφορικής. 

Στόχος μας είναι η εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας της Πληροφορικής με την αποφυγή ανάληψης του όποιου ρίσκου, τη στιγμή που το βάρος των μειώσεων είναι δεδομένο για όλους τους συναδέλφους  μας στην Εταιρία. Ελπίζουμε, όπως αναφέρει σε επιστολή του ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Δημόπουλος, ότι σε μελλοντική ΣΣΕ και σε οικονομική ανάκαμψη, δε θα έχει χαθεί το θεσμικό πλαίσιο.  

Παρακαλούμε όπως:
·         Καλύψετε την τυπική εφαρμογή του ωραρίου, χωρίς υπερεργασία/υπερωρίες.
·      Προκηρύξετε απεργιακές κινητοποιήσεις της Πληροφορικής με πλάνο που θα συμφωνηθεί μαζί σας.

Οι συνάδελφοι της Πληροφορικής.

1 σχόλιο:

  1. Για την ενημέρωση των συναδέλφων που πιθανών δε γνωρίζουν τα γεγονότα που αφορούν τα αιτήματα που αναφέρονται στην επιστολή ας παραθέσουμε τα γεγονότα :
    Στο ΔΣ του Συλλόγου τη Δευτέρα 24/9/2012, αφού ο γραμματέας Νίκος Νικολετόπουλος και ο Πρόεδρος Πέτρος Τόγιας έκαναν ότι αγνοούσαν την ύπαρξη αυτών των αιτημάτων (σημ. η επιστολή είχε φτάσει στα χέρια του Γραμματέα από την Πέμπτη 20/9/2012) και αφού ήρθε η επιστολή στη συνεδρίαση και διαβάστηκε, οι δύο συνέταιροι αρνήθηκαν πεισματικά να φέρουν το θέμα σε ψηφοφορία. Το θέμα φυσικά ήταν το εάν ο Σύλλογος (που είναι ταγμένος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ) θα στηρίξει τον αγώνα των συναδέλφων της Μηχανογράφησης . Αγώνας που με την επιστολή φαίνεται να έχει αποφασίσει η συντριπτική πλειοψηφία σε αυτή τη Διεύθυνση.
    Η άποψη της ΠΑΣΚΕ όπως εκφράστηκε από τον Τόγια ήταν ότι ξεκάθαρα ΔΕΝ θα στηρίξει αυτές τις κινητοποιήσεις (τόσο αγωνιστική και φιλεργατική άποψη).
    Η άποψη ΔΑΚΕ ήταν πιο δικηγορίστικη : να δούμε βρε παιδιά τι θα βγει από τη συνάντηση που έχει καλέσει ο κ. Κατσουρίδης με τη Μηχανογράφηση και μετά να τοποθετηθούμε .
    Να θυμίσουμε εδώ ότι η ΠΑΣΚΕ έχει δύο εκλεγμένα μέλη που ανήκουν (τρόπος του λέγειν ) στην Δ/νση Πληροφορικής (Τόγιας , Αγγελόπουλος) και η ΔΑΚΕ ένα (Τσελέκης).
    Τι και αν οι εκλεγμένοι με τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία σημείωναν ότι το αίτημα των ανθρώπων της Πληροφορικής προς το Σύλλογο δεν το συνδέουν με τη συνάντηση τους με τη Διοίκηση, τι και εάν επέμειναν ότι ο Σύλλογος πρέπει να πάρει θέση ανεξάρτητα από τις μεθοδεύσεις της Διοίκησης, τι κι αν απορούσαν πως γίνεται ο Σύλλογος να έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς που είναι ταγμένος να υπηρετεί. Οι δύο παρατάξεις (με όλα τα μέλη τους σε ομοφωνία) σφύριζαν αδιάφορα.
    Το ΔΣ τελείωσε εν μέσω έντασης για όλα αυτά τα κωμικοτραγικά που συνέβαιναν, με το σ. Πετσαλάκη να καταγγέλλει εκ μέρους της Ρ.Π. ότι το Προεδρείο του Συλλόγου λειτουργεί σαν το «μακρύ χέρι» της διοίκησης στο Σύλλογο ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.
    Ακολούθησε ενημέρωση των συναδέλφων της Δ/νσης Πληροφορικής, από τα εκλεγμένα μέλη της Ρ.Π σε συνάντηση που έγινε στο χώρο εργασίας τους στον 1ο όροφο, για τις θέσεις που εξέφρασε η κάθε παράταξη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. και εκείνοι αποφάσισαν να μεταβούν όλοι μαζί στον 4ο όροφο στα γραφεία του Συλλόγου για να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο και το Γραμματέα και να τους ακούσουν από κοντά για το ποίες είναι οι θέσεις τους (εκφράστηκαν και κάποιες υπόνοιες στη συνάντηση στον 1ο όροφο ότι μπορεί η Ρ.Π. να μεταφέρει τα γεγονότα υποκειμενικά). Εκεί οι συνάδελφοι πήραν τη ψυχρολουσία : Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας τους είπαν κατάμουτρα αυτά που περιγράφονται παραπάνω και στην ουσία τους άφησαν έκθετους λέγοντάς τους ότι απεργιακές κινητοποιήσεις γιοκ τώρα που τα βρήκαν με τη Διοίκηση.
    Με αυτό τον τρόπο οι «υπερασπιστές των συμφερόντων των εργαζομένων» κλείνουν την πόρτα σε μια μερίδα συναδέλφων (περίπου 70 τον αριθμό) που ζητούσαν οι ίδιοι και μόνον αυτοί να αγωνιστούν ενάντια στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους σε ότι αφορά την εξέλιξή τους μέσα από την δουλεία τους και στην αναγνώριση του έργου τους.
    Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα αιτήματα των συναδέλφων δεν επηρέαζαν ούτε κατ’ ελάχιστο την υπογραφείσα ΣΣΕ σε ότι αφορά τους οικονομικούς της στόχους και ούτε θα δημιουργούσαν οικονομικές υποχρεώσεις στην Εταιρία για την τριετία που θα διαρκέσει η σύμβαση. Αφορούσαν μόνο τα θεσμικά αιτήματα που προκύπτουν από τη διατήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Δ/νσης Πληροφορικής ο οποίος αναγνώριζε μέχρι σήμερα την αξία , την προσφορά και το έργο καθενός μέσα στην εν λόγω Διεύθυνση.
    Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνάδελφοι ζητούσαν να προκηρυχτούν απεργιακές κινητοποιήσεις ΜΟΝΟ στη Δ/νση Πληροφορικής χωρίς να συμμετέχουν οι άλλοι συνάδελφοι της Εταιρίας, κάτι που ο Σύλλογος έχει δικαίωμα να κάνει και έχει επαναληφθεί στο παρελθόν (απεργίες ενάντια στην πώληση της Εταιρίας το 2008).
    Αυτά τα ολίγα προς ενημέρωσή σας, γιατί όπως λέει και ο ποιητής « έρχεται κάποτε η στιγμή να αποφασίσεις με ποιους θα πάς και ποιους θα αφήσεις».

    ΑπάντησηΔιαγραφή