Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΜΕ: Ο Γκέμπελς θα ήταν περήφανος για τους μαθητές του...



Το ΠΑΜΕ κυκλοφόρησε την πιο κάτω ανακοίνωση μετά από απουσία πολλών ετών από τα δρώμενα στους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρίες, με εξαίρεση βέβαια την κάθοδό του στις εκλογές του κλαδικού σωματείου.

Μας έκανε την τιμή, μετά τα δυο εμετικά δημοσιεύματα εδώ και εδώ του Ριζοσπάστη να ασχοληθεί με την παράταξή μας και την ξεκάθαρη θέση της για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης.

Με την σειρά μας θέλουμε να απαντήσουμε στους συναδέλφους που υπογράφουν την ανακοίνωση. Οι απαντήσεις της παράταξής μας είναι με κόκκινο χρώμα (αν μας επιτρέπουν βέβαια να το χρησιμοποιούμε και δεν είναι αποκλειστικότητα του ΠΑΜΕ):


Ως εδώ! Όλοι στη Γενική Απεργία με το ΠΑΜΕ, 26 Σεπτέμβρη, 10:30 στην Ομόνοια!
Συνάδελφοι, η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την εργατική τάξη της χώρας συνολικά, μα και για τους εργαζόμενους του κλάδου ειδικότερα. Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα που οδηγούν κυριολεκτικά στην εξαθλίωση, την ώρα που τα χαράτσια, η εφορία, η απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της υγείας αδειάζουν καθημερινά τις τσέπες όλων μας, στον κλάδο μας έχει λήξει από τις 10 Αυγούστου η τρίμηνη μετενέργεια της καταγγελθείσας από την ΕΑΕΕ κλαδικής ΣΣΕ.
Οι εργοδότες του κλάδου άμεσα άρχισαν να αξιοποιούν αυτό το γεγονός. Στην Εθνική Ασφαλιστική υπογράφτηκε νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ με μειώσεις 8,5%, στην ΑΧΑ είναι σε εξέλιξη αντίστοιχες κινήσεις, μια σειρά Ασφαλιστικές ήδη από τη μισθοδοσία του Αυγούστου θεωρούν κάποια από τα επιδόματα «οικιοθελείς παροχές» που είναι στην ευχέρειά τους για πόσο θα τις δίνουν, ενώ η ΕΑΕΕ διοργανώνει για τις εταιρείες-μέλη της εκδήλωση στις 20/9, προκειμένου να «λυθούν απορίες» σε σχέση με τις «δυνατότητες» που προκύπτουν για τους εργοδότες μετά τη λήξη της ισχύος της κλαδικής ΣΣΕ.

Η μνήμη σας μήπως δεν σας βοηθάει συντρόφια; Στην Ομοσπονδία έχουν γίνει πολλά Γενικά Συμβούλια και οι εκπρόσωποί σας συμφωνούσαν με τις ενέργειες που έκανε η Ομοσπονδία μας. Κοινή δεν ήταν η απόφαση της Ομοσπονδίας;
Το ερώτημα είναι: Τα σωματεία μας τί κάνουν; Εμείς τί κάνουμε;

Πολύ βασική ερώτηση. Την έχετε απαντήσει άραγε εσείς; Το μένω με το κουβαδάκι μου στην γωνία για να 'μαι καθαρός και τους πετροβολάω όλους, μάλλον σε αδιέξοδο έχει καταλήξει. Αλλά ξεχάσαμε…. Η ιστορία θα σας δικαιώσει….. Στο μέλλον.... Εμείς επειδή η μεταθάνατον ζωή δεν είναι το φόρτε μας παλεύουμε για το σήμερα.
Ο ΣΥΑΕ, το κλαδικό σωματείο, έχει οδηγηθεί στην αχρηστία. Μετά τις αρχαιρεσίες του το Νοέμβρη του 2011, σε μια εποχή με τόσο έντονες εξελίξεις στα εργασιακά, η μόνη του κίνηση ήταν να οργανώσει μια «εκδήλωση ενημέρωσης» στις αρχές Απριλίου. Εκεί, μπροστά σε 250 συναδέλφους που μαζεύτηκαν παρά την ουσιαστική ανυπαρξία του σωματείου, η διοίκησή του, μαζί με αυτή της ΟΑΣΕ, παραδέχθηκε πως προτείνει η ίδια μειώσεις στις συζητήσεις της με την ΕΑΕΕ. Στους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ που μίλησαν, τονίζοντας πως μπορεί και πρέπει να ακολουθηθεί άλλος δρόμος παλεύοντας να μην περάσει καμία μείωση, ζητώντας να συγκληθεί συνέλευση του ΣΥΑΕ, να ετοιμαστούμε για απεργία σε ολόκληρο τον κλάδο για τη ΣΣΕ κ.ά., απάντησαν με χυδαίες επιθέσεις. «Το να παλέψεις σήμερα να μη γίνουν μειώσεις -όπως λέει το Π.Α.ΜΕ.- είναι σαν να πιστεύεις πως μπορείς να χτίσεις πισίνα στη κόλαση», μας απαντήσανε τότε μεταξύ άλλων...

Πάντα η κλασική θέση σας είναι ότι οτιδήποτε δεν το ελέγχουμε πλήρως είναι άχρηστο.. Φοβερή η λογική σας. Μόνο που εμείς θεωρούμε ότι αυτό τους μόνους που δεν βοηθάει είναι οι εργαζόμενοι. Συγνώμη αλλά το απόλυτο δεν υπάρχει πουθενά στην ζωή. Εσείς θεωρείτε ότι το έχετε. Μεγιά σας. Αφού σιγουρέψατε ότι ο γιαλός είναι στραβός, ξεκινάτε με λογική οτι μπορείτε να τον ισιώσετε.
Από εκεί όμως που πρέπει όλοι οι ασφαλιστικοί υπάλληλοι να βγάλουν συμπεράσματα είναι από όσα έγιναν στην Εθνική Ασφαλιστική: Μετά από μία πετυχημένη 48ωρη απεργία που έγινε μόλις η εταιρεία κατήγγειλε την παλιά επιχειρησιακή ΣΣΕ στα τέλη Φλεβάρη, το ίδιο το σωματείο στην Εθνική Ασφαλιστική, προκειμένου να «συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ζημιών που θα είχε η εταιρεία από το PSI», πρότεινε νέα μειωμένη ΣΣΕ!!! Το αποτέλεσμα φυσικά, ελλείψει αντίθετης φωνής, ήταν να ανακοπεί κάθε αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων.

Δεν υπήρχε αντίθετη φωνή; Και άντε εμάς ξεπουλημένους μας θεωρείτε. Εσείς που είσαστε να υψώστε την βροντερή φωνή σας για να πείσετε τους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να υπογράψουν; Πάλι κατόπιν εορτής εμφανιστήκατε για την γνωστή κριτική σας;
Έτσι κύλησαν και οι επόμενοι μήνες, με το σωματείο αντί να οργανώνει την αντίδραση των εργαζομένων στις κάθε φορά και χειρότερες προτάσεις της διοίκησης, να τις «συζητά υπεύθυνα». Έτσι φτάσαμε στα τέλη Αυγούστου το σωματείο να προχωρά σε «δημοψήφισμα» μεταξύ των εργαζομένων, για να «αποδεχθούν ή όχι την εργοδοτική πρόταση για νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ».
Το σημαντικό εδώ είναι τί λέγανε οι «εκπρόσωποι των εργαζομένων» πηγαίνοντας προς αυτό το δημοψήφισμα. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ήταν ξεκάθαρα «υπέρ» αφού, όπως λέει η ΔΑΚΕ με ανακοίνωσή της στις 3/9 «υποστηρίξαμε τον Μάιο την θέση να δεχτούμε την μεσοσταθμική ετήσια μείωση του 15% (...) η τωρινή πρόταση είναι χειρότερη (...) Πιστεύουμε ότι σε ένα περιβάλλον που καθημερινά δυσκολεύει ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας».
Η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) από την άλλη, σε ανακοίνωσή της στις 21/8 αναφέρει «θα μπορούσαμε να κάνουμε τη θυσία. Να προσπαθήσουμε να ζήσουμε με τα ελάχιστα δυνατά, αν ένας πραγματικός ηγέτης μας το ζητούσε και μας έπειθε. Ένας γενναίος επικεφαλής που θα μας έλεγε ότι πρώτος αυτός θα περικόψει εξίσου όχι απλά το μισθό του αλλά τις παροχές του του για το καλό της εταιρίας (...)Τότε βεβαίως και θα τους-ακολουθούσαμε, όπως όλους τους στρατηγούς σε όλες τις μεγάλες μάχες.»

Παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως θεωρείτε τόσο ζώα τους εργαζόμενους που θα πρέπει να «ανήκουν» σε πολιτικά κόμματα; Στην Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία δεν θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να «ανήκουν» σε κανέναν εκτός από τους εαυτούς τους.
Ή μήπως διαφωνείτε με την λογική ότι μια πτωχευμένη επιχείρηση δεν είναι ότι καλύτερο για τους εργαζόμενους της; Ή ότι ο ηγέτης οφείλει να δίνει το παράδειγμα; Η δεν ξέρετε από ηγέτες εσείς;

Βάσει αυτής της λογικής η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», στην τελική της ανακοίνωση πριν το «δημοψήφισμα» στις 31/8, αφού αναφέρει πως η διοικήσεις της εταιρείας, σε αντίθεση με τους ίδιους «όχι μόνο δεν μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε ασφαλιστική εταιρία, αλλά ούτε και το αυτοκίνητο τους δεν ασφαλίζουν στην ίδια τους την εταιρία. Έχουν βρει κάπου καλύτερα, έχουν κάποιο γνωστό πράκτορα που τους βρίσκει πιο φτηνά ασφάλιστρα. Δεν το πονάνε το μαγαζί.», αφού τονίσει πως «Σε κάθε περίπτωση η Συλλογική Σύμβαση είναι απείρως καλύτερη από την ατομική σύμβαση» καταλήγει πως «Δεν θα σας προτείνουμε το τι θα πρέπει να ψηφίσετε.»

IQ ραδικιού! Συγνώμη κιόλας αλλά συνειδητά δεν δίνουμε γραμμή, μιας και απευθυνόμαστε σε εργαζόμενους με μυαλό και κρίση. Λέμε όμως ανοιχτά την άποψη της παράταξής μας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί όχι σε στενά κομματικά γραφεία αλλά σε πλατιές συναντήσεις με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Όσο για τον το ατομικό είναι χειρότερο από το Συλλογικό νομίζουμε ότι έχει απαντηθεί από τους θεωρητικούς του μαρξισμού αιώνες τώρα. Μην γυρνάμε στα βασικά!
Με δυο λόγια δηλαδή, οι «εκπρόσωποι των εργαζομένων» στην Εθνική, αφού κάλεσαν τους εργαζόμενους «να αποφασίσουν οι ίδιοι», πέρασαν όλο το διάστημα μέχρι την ψηφοφορία τονίζοντας πως 1)Πάνω από όλους και όλα είναι το «καλό» της εταιρείας, πως 2) όσο οι εργαζόμενοι καθυστερούν να αποδεχθούν μια μειωμένη ΣΣΕ τόσο το χειρότερο για τους ίδιους, 3) αναπαρήγαγαν ξανά και ξανά το εργοδοτικό επιχείρημα πως μη αποδοχή μειωμένης ΣΣΕ σημαίνει ψήφο υπέρ των ατομικών συμβάσεων, ετοιμάζοντας έτσι το έδαφος να φορτώσουν την ευθύνη γι αυτές στους ίδιους τους εργαζόμενους αν προέκυπταν...
Όχι βέβαια. Καμία ευθύνη δεν «φορτώσαμε πουθενά. Κατά την κομματική λογική σας όμως θα έπρεπε: 1) να μην ενδιαφερόμαστε για την Εταιρία που εργαζόμαστε 2) να μην κερδίσουμε χρόνο με διαπραγματεύσεις που μας έδιναν επιπλέον μήνες με την μισθοδοσία χωρίς μείωση ακόμα και μετά την μετενέργεια, 3) δεν θα 'πρεπε να πούμε την αλήθεια στους εργαζόμενους για την θέση της εργοδοσίας μολονότι εμείς οι «σοφοί ηγέτες» την ξέραμε, αλλά να τους παρουσιάσουμε μια κατάσταση που δεν υπήρχε απλά και μόνο για να περάσουμε την θέση μας.
 Με αυτά τα δεδομένα φτάσαμε στην ψηφοφορία! Κι ακόμα κι έτσι, σχεδόν το 40% των εργαζομένων είπε ένα περήφανο «ΟΧΙ»!
Το μόνο σημείο που θα συμφωνήσουμε. Τα νούμερα είναι νούμερα σε κάθε περίπτωση. Όμως δεν θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι που ψήφισαν «ναι» είναι λιγότερο περήφανοι από τους άλλους. Απλά θεωρούμε ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο φόβος ήταν κυρίως το κριτήριο της επιλογής τους και δεν διστάζουμε να πούμε ότι ήταν μια λάθος επιλογή.
Συνάδελφοι,
Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί. Αυτός ο δρόμος δεν βγάζει πουθενά. Οι υποχωρήσεις σήμερα δεν διασφαλίζουν απολύτως τίποτα, απλώς στρώνουν το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη βαρβαρότητα αύριο. Δείτε το και πρακτικά στην περίπτωσή μας: Ακόμη και αν είχε υπογραφεί προσωρινά η κλαδική ΣΣΕ που πρότεινε η ΕΑΕΕ, αυτή θα έληγε στις 31/12/2012 σύμφωνα με την τελευταία της πρόταση. Σε λίγους μήνες δηλαδή θα ήμασταν στο ίδιο ακριβώς σημείο με σήμερα, έχοντας όμως ήδη κατά 30% μειωμένη κλαδική ΣΣΕ.

Πρόταση; Κάντο όπως οι χαλυβουργοί; Κάτι άλλο; Τι;
Πρέπει άμεσα να σπάσουν οι αυταπάτες πως μαζί με την «ανάκαμψη της οικονομίας», την «αύξηση των κερδών», όποτε αυτά έρθουν και για όσο κρατήσουν, θα επανέλθουν μισθοί και δικαιώματα. Η ανάκαμψη των κερδών τους θα βασιστεί κυριολεκτικά πάνω σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους!

Δεν τους φτάνουν οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι. Θέλουν και τα κόμματα κομμάτι του συστήματος εξουσίας τους να δείχνουν δρόμους που καταλήγουν μαθηματικά σε ήττες προκειμένου να απογοητεύεται και να μην αγωνίζεται ο κόσμος. Αναρωτηθείτε αν υπηρετείτε αυτό το σύστημα που επιφανειακά καταδικάζετε.
Επιπλέον όμως, είναι ανάγκη εδώ και χώρα να απαλλαγούμε από αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου, που μήνες τώρα είναι ξεκάθαρο πως παίζουν το παιχνίδι των εργοδοτών. Όσο αυτοί παραμένουν στις δέσεις τους, οι πιθανότητες να αποκρούσουμε την εργοδοτική επίθεση, να έχουμε κατακτήσεις, είναι μηδαμινές. Χρειάζεται ΤΩΡΑ υα γραφτούμε όλοι στα σωματεία μας. Είναι ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ η επιτροπή αγώνα του Π.Α.ΜΕ. στις Ασφαλιστικές Εταιρείες να μαζικοποιηθεί, να «ριζώσει» σε κάθε χώρο εργασίας. Χρειάζεται ΣΗΜΕΡΑ να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα.

Πολύ απλά η προφανής απάντηση στην πρόταση σας, είναι ότι η κατάσταση ανατρέπεται. Είτε με εργατική επανάσταση είτε με το να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι στα σωματεία το "ταξικό" ΠΑΜΕ.
Με ιδιαίτερη χαρά θα περιμένουμε την συγκρότηση του ψηφοδελτίου σας και με ακόμα μεγαλύτερη τις θέσεις σας που θα κριθούν αν βέβαια το επιτρέπετε από τους εργαζόμενους. Γιατί η δική μας παρουσία και οι δικές μας θέσεις κρίνονται καθημερινά στους χώρους της δουλειάς.
Σας καλούμε στη γενική απεργία της 26ης του Σεπτέμβρη να κάνετε το πρώτο βήμα! Να «νεκρώσει» κάθε ασφαλιστική. Να βρεθούμε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10:30 στην Ομόνοια.

Πάλι διαχωρισμός; Οι καλοί και ταξικοί εργαζόμενοι με το ΠΑΜΕ οι κακοί και ξεπουλημένοι με την ΓΣΕΕ; Διαφωνούμε κάθετα. Θέλουμε να είμαστε με τους ίδιους τους εργαζόμενους, με όλους τους εργαζόμενους όμως. Εσείς θέλετε τους δικούς σας εργαζόμενους. Να σας ανήκουν. Να τους χρησιμοποιείτε για να δείξετε την δύναμή σας. Συγνώμη αλλά εμείς εξακολουθούμε, ρομαντικά ίσως, να πιστεύουμε στην δύναμη των εργαζομένων. Και να τους εκπροσωπούμε χρόνια τώρα με την ίδια συνέπεια.

ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ Π.Α.ΜΕ. ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ - ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ
ΕΡΓΑΤΗ ΝΑ ΖΕΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΣ
Π.Α.Μ.Ε.
Επιτροπή Αγώνα στις Ασφαλιστικές Εταιρείες

Είμαστε δηλαδή οι εργάτες της ιδιωτικής ασφάλισης; Ωραία τοποθέτηση…. Προλεταριακή….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου