Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Πρωτοφανείς ζημίες 900,7 εκατ. ευρώ για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2011

Ευγενία Τζώρτζη

Διευρυμένες ζημίες ύψους 900,7 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται η πλήρης ζημία από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εμφάνισαν το 2011 οι ασφαλιστικές εταιρείες, οδηγώντας σε μείωση κατά 34,1% των ιδίων κεφαλαίων, το ύψος των οποίων περιορίστηκε στα 983,9 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στο σχόλιό της με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, παρόμοιο ζημιογόνο αποτέλεσμα δεν έχει καταγράψει ξανά η ασφαλιστική αγορά από το 1990 που τηρούνται στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών του 2011 εξήντα ασφαλιστικών εταιρειών και υποκαταστημάτων ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, 28 εταιρείες κατέγραψαν ζημίες, ενώ 32 ήταν κερδοφόρες. Η ολοκλήρωση του PSI ωστόσο τον Μάρτιο του 2012, διεύρυνε οριζόντια τις ζημίες για το σύνολο του κλάδου, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν στην τρέχουσα οικονομική χρήση και σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανήλθαν στο 1,6 δισ. ευρώ μόνο από το PSI.

Την ίδια στιγμή μειωμένες κατά 6,1% ήταν στο τέλος του 2011 και οι επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου, το ύψος των οποίων απομειώθηκε στα 8,6 δισ. ευρώ έναντι 9,2 δισ. ευρώ το 2010. Από τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου των επενδύσεων προκύπτει ότι ο κύριος όγκος σε ποσοστό 62,3% ήταν σε ομόλογα και τίτλους σταθερής απόδοσης, το ύψος των οποίων περιορίστηκε στα 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ δεύτερη επενδυτική κατηγορία αποτελούν οι μετοχές και οι τίτλοι μεταβλητής απόδοσης, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 74,8% και ανήλθαν στο 1,5 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οι λοιπές επενδύσεις που περιλαμβάνουν κυρίως καταθέσεις, οι οποίες ανήλθαν στα 874,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 21,1% και τα ακίνητα 667 εκατ. ευρώ, η αξία των οποίων μειώθηκε κατά 7,1%.

Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν το 2011 οι απαιτήσεις που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, το ύψος των οποίων ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ. Από αυτές τα 862 εκατ. ευρώ είναι απαιτήσεις από ασφαλιστές, εκ των οποίων τα 126 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες. Παρά το γεγονός ότι οι απαιτήσεις από το συνεργαζόμενο δίκτυο των εταιρειών είναι μειωμένες κατά 16% σε σχέση με το 2010, το συνολικό ύψος τους θεωρείται υψηλό και ερμηνεύει και την επιμονή της ΤτΕ για τη δημιουργία βάσης δεδομένων στην Τειρεσίας, στην οποία θα καταχωρίζονται στοιχεία συνεργατών που παρακρατούν ασφάλιστρα ή των οποίων έχει καταγγελθεί η σύμβαση συνεργασίας.
Ο κανονισμός για τη δημιουργία της μαύρης λίστας έχει διαβιβαστεί προς γνωμοδότηση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και σύμφωνα με το τελικό κείμενο προβλέπει την καταχώριση ασφαλιστών που καθυστερούν την απόδοση των ασφαλίστρων που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους άνω των 10.000 ευρώ και για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τους κανόνες του Solvency II, που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2014, οι απαιτήσεις θα πρέπει να καλύπτονται από κεφάλαια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου