Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Τι προβλέπεται απο την νομοθεσία εαν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες



Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 4161/2013 (άρθρο 20), όταν η τράπεζα έχει απαιτήσεις από τον καταθέτη της  (π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτήν), μπορεί να προβεί σε αυτόματη ανάληψη των απαιτήσεων αυτών από τον υπάρχοντα λογαριασμό του καταθέτη, δίνοντας όμως παράλληλα το δικαίωμα στον καταθέτη να προσδιορίσει έναν και μόνο καταθετικό λογαριασμό,  για τον οποίον  η τράπεζα δεν μπορεί να πάρει λεφτά εφ’ όσον το υπόλοιπο του λογαριασμού είναι μέχρι του ποσού των 1.500 € για ατομικό λογαριασμό και 2.000 € για κοινό λογαριασμό.

Στο πλαίσιο των καταγγελιών που έχουν ήδη γίνει από καταθέτες-δανειολήπτες ή κατόχους πιστωτικών καρτών, για το συμψηφισμό χρεών τους από λογαριασμούς, χωρίς να τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον ανωτέρω νόμο όρια (δηλ. 1.500 € για ατομικό λογαριασμό και 2.000 € για κοινό λογαριασμό), κρίνεται απαραίτητο οι συνάδελφοι καταθέτες-δανειολήπτες να σπεύσουν να προστατεύσουν τους λογαριασμούς τους, καταθέτοντας υπεύθυνη δήλωση στο πιστωτικό ίδρυμα, στην οποία θα δηλώνεται ο αριθμός του λογαριασμού που επιθυμούν να προστατεύεται για το ακατάσχετο, όπως προβλέπει ο νόμος 4161/2013.

Εξάλλου, σύμφωνα και με οδηγία της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, στην περίπτωση που διαπιστωθεί από την πλευρά του πιστωτικού ιδρύματος άρνηση παραλαβής των σχετικών υπεύθυνων δηλώσεων, θα πρέπει να ειδοποιείται άμεσα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, προκειμένου να προβεί σε έλεγχο για επιβολή προστίμων.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί από τους καταθέτες ότι η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε συμψηφισμό χρεών χωρίς την τήρηση των ανωτέρω ορίων, οι καταθέτες έχουν το δικαίωμα να προβούν σε κλήση της αστυνομικής αρχής, καθώς υπάρχει σαφής παραβίαση της νομοθεσίας και θεωρούμε ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει προβεί στην πράξη της υπεξαίρεσης χρημάτων, πράξη που συνιστά αδίκημα και προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για τους υπευθύνους του εκάστοτε πιστωτικού ιδρύματος, για τον Διευθυντή δηλαδή του καταστήματος, στο οποίο διαπιστώθηκε η παρανομία.

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου