Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν;

Το ομαδικό μας συμβόλαιο υγείας είχε στηθεί στην βάση της συμπληρωματικής κάλυψης των παροχών που είχαμε από το κύριο ασφαλιστικό μας ταμείο υγεία (ΤΑΠΕ). Από το 2008 με τον νόμο Πετραλιά το ΤΑΠΕ εντάχθηκε στο ΤΑΥΤΕΚΩ διατηρώντας όμως τον ίδιο κανονισμό παροχών που είχε και πριν.

Από τον Μάη του 2012, το Ταμείο μας μαζί με τα άλλα ταμεία του ΤΑΥΤΕΚΩ με νόμο της μνημονιακής κυβέρνησης εντάχθηκε στον ΕΟΠΠΥ με αποτέλεσμα να αλλάξουν όλες οι καταστατικές του διατάξεις που αφορούσαν τις παροχές υγείας και περίθαλψης, υποβαθμίζοντας σημαντικά τις υπηρεσίες που παρείχε το Ταμείο στους ασφαλισμένους του, που ήταν τόσο οι εν ενεργεία, όσο και οι συνταξιούχοι συνάδελφοι της Εταιρίας μας.
Αυτό οδήγησε αναγκαστικά σε επανασχεδιασμό και των παροχών που δίνει το ομαδικό μας συμβόλαιο.
Το πρώτο πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν το ότι το συμβόλαιο είχε στηθεί στην βάση της συμπληρωματικής κάλυψης παροχών που δίνονταν από τον δημόσιο φορέα ασφάλισης και που σε έναν βαθμό ήταν ικανοποιητικές, ενώ με τον ΕΟΠΠΥ οι παροχές αυτές μειώθηκαν δραματικά. Το δεύτερο ήταν ότι με βάση την Συλλογική Σύμβαση που υπογράφτηκε οι μειώσεις μισθών ήταν τέτοιες που μειώνουν κατά περίπου 400.000 ευρώ τα ασφάλιστρα του ομαδικού αλλάζοντας προς το χειρότερο με αυτόν τον τρόπο την σχέση των ασφαλίστρων προς τις δαπάνες.
Τρίτο και σημαντικότερο ήταν η διάθεση μερίδας των εργαζόμενων να ελαφρυνθεί το συμβόλαιο από το κόστος περίθαλψης των συνταξιούχων συναδέλφων μας.
Το ομαδικό μας συμβόλαιο σήμερα έχει τρείς πηγές χρηματοδότησης ( εν ενεργεία συνάδελφοι, συνταξιούχοι και Εταιρία):

1.       Την εισφορά των εν ενεργεία συναδέλφων μας (2,5%)

2.       Την εισφορά των συνταξιούχων συναδέλφων (4,225%)

3.   Την εισφορά για τα εξαρτώμενα μέλη  (0,5% για κάθε εξαρτώμενο με ανώτατο το 1%, και 0,3% το πρώτο εξαρτώμενο, για κάθε εξαρτώμενο με ανώτατο το 0,6% αν δεν είναι ασφαλισμένο στο ταμείο του ασφαλισμένου)

4.       Την εισφορά του συνταξιούχου για τα εξαρτώμενα μέλη  (0,58% για κάθε εξαρτώμενο με ανώτατο το 1,17%, και 0,35% το πρώτο εξαρτώμενο, για κάθε εξαρτώμενο με ανώτατο το 0,7% αν δεν είναι ασφαλισμένο στο ταμείο του ασφαλισμένου)

5.  Την εισφορά της Εταιρίας επί της μισθοδοσίας μόνο των εν ενεργεία συναδέλφων (3,75%).

Παράλληλα κάθε αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου κατανέμεται κατά 52% στην Εταιρία και κατά 48% στους εργαζόμενους βάσει των όρων του, αλλά και σχετικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η λύση που επιλέχτηκε μέσα από συζητήσεις με τον κλάδο, αλλά και επικυρώθηκε με κοινή Γενική Συνέλευση εργαζόμενων και συνταξιούχων ήταν να διατηρηθεί η λογική του ομαδικού σαν συμπληρωματική κάλυψη του δημόσιου πυλώνα ασφάλισης με επιβολή πλαφόν σε ορισμένες ιατρικές πράξεις και να μπει όριο κάλυψης σε νοσηλεία σε μη συμβεβλημένα με την Εταιρία μας νοσηλευτικά ιδρύματα.
Είναι σαφές ότι η μείωση των παροχών του ΕΟΠΠΥ αλλά και η πρακτική δυσκολία να χρησιμοποιήσει ο ασφαλισμένος τις υπηρεσίες του (πχ ραντεβού σε γιατρό μετά από αρκετές μέρες) οδηγεί και τις παροχές του ομαδικού συμβολαίου σε μείωση.
Η παροχές που δίνονται σήμερα θα επαναξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου με το κλείσιμο της ασφαλιστικής χρονιάς και τότε θα πρέπει να ξαναδούμε το πώς λειτούργησαν, τι προβλήματα παρουσιάστηκαν και ποιες καλύψεις πρέπει να διορθώσουμε.
Μένει βέβαια το θέμα της αντίδρασης μερίδας των συναδέλφων για το ότι οι συνταξιούχοι συνάδελφοί μας χρειάζονται τις παροχές του ομαδικού μας συμβολαίου με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι οι εν ενεργεία, πράγμα απόλυτα λογικό λόγω ηλικίας.
Η άποψή μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει η παραμικρή διαφοροποίηση μεταξύ εν ενεργεία και συνταξιούχων. Δεν πρέπει να μιλάμε για νούμερα όταν μπροστά μας έχουμε ανθρώπους. Δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τα άλογα όταν γερνάνε. Η αλληλεγγύη είναι αυτό που μας έχει μείνει και που πρέπει να μας χαρακτηρίζει.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε στη θέση τους. Στην θέση που είναι σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς. Στην θέση του συνταξιούχου των 600 ευρώ που θα πρέπει με αυτά τα χρήματα να καλύψει την καθημερινή του διαβίωση και να αντιμετωπίσει το ολοένα αυξανόμενο κόστος της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης.
Το ότι αυτοί οι άνθρωποι έχτισαν την Εταιρία μας ίσως να έχει μικρή σημασία για όλους αυτούς που βλέπουν απλά νούμερα και στατιστικές. Το ότι όμως όλοι μας μάθαμε από αυτούς την δουλειά, το ότι κάθε κατάκτηση που έχουμε σήμερα, οφείλεται στον δικό τους αγώνα, το ότι σήμερα χρειάζονται την βοήθεια και την αλληλεγγύη μας δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους.
Για μας όλοι μαζί, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είμαστε μια ομάδα, άνθρωποι που δικαιούμαστε ίδιες καλύψεις στην υγεία. Και σε αυτό θα επιμείνουμε με φανατισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου