Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Η Εθνική που θέλουμε


Συνάδελφοι,



Επειδή οι πιο πολλοί από εμάς δεν ζούμε στον κόσμο του πρωτογενούς πλεονάσματος ψέματος, απάτης, ή αυταπάτης.



Επειδή δεν πανηγυρίζουμε πάνω από αμφισβητούμενους αριθμούς αγνοώντας την αδιαμφισβήτητη υπάρχουσα κατάσταση, οφείλουμε να αφηγηθούμε στη διοίκηση, με αφορμή το θέμα της κατάργησης του ΕΚΕ, τι σημαίνει για εμάς η τιμή του να εργάζεσαι στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.



Για όλους εμάς, όχι πολλά χρόνια πίσω, η ETE ήταν μια τράπεζα με κουλτούρα κοινωνίας και συμβολή στην κοινωνική συνοχή, ένας όμιλος που ενέπνεε υπερηφάνεια και εμπιστοσύνη όχι μόνο στους εργαζόμενους και τους πελάτες του αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.




Η συστηματική διάλυση της εργατικής νομοθεσίας που έχουν επιφέρει οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές, τείνουν να μετασχηματίσουν την αγορά εργασίας σε ζούγκλα όπου θα υπάρχουν μόνο απασχολούμενοι και ωφελούμενοι. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε τον Όμιλο στη θεώρηση ότι η “ανταγωνιστικότητα” και η “ανάπτυξη” περνά μέσα από κουτσουρεμένες επιχειρησιακές συμβάσεις, αύξηση και εκμετάλλευση του δανειζόμενου προσωπικού . (το απαράδεκτο καθεστώς της "ενοικίασης" εργαζομένων- που συνήθως αμείβονται με μισθούς πείνας και απολύονται άδικα για να ανακυκλωθούν με άλλους απελπισμένους συναδέλφους τους, θύματα όλοι τους των εξοντωτικών πολιτικών της λιτότητας),και  τώρα την κατάργηση του ΕΚΕ.



Η Διοίκηση της εταιρείας μας οφείλει απέναντι στην ιστορία του ομίλου να αποδείξει ότι δεν διέπεται από κουλτούρα τρόικας αλλά από κουλτούρα κοινωνίας.

Η αξιοπρεπής εργασία δεν είναι απλά ένα συνδικαλιστικό σύνθημα αλλά το επίκεντρο της ανάπτυξης σε εταιρικό και όχι μόνο επίπεδο.

Η απειλή της ανεργίας είναι άλλοθι όλων αυτών που δεν καταλαβαίνουν ότι οι αλλαγές που έρχονται δεν αφορούν αριθμούς αλλά ανθρώπους. Η κατάργηση του ΕΚΕ είναι αναντίστοιχη με αυτό που η Εθνική συμβόλιζε και πρέπει να συνεχίσει να συμβολίζει, αναντίστοιχη με τις πραγματικές αλλαγές που έρχονται.



Αυτή δεν είναι η δική μας Εθνική. Είναι η Εθνική που θέλουμε να αλλάξουμε. Στη θέση μιας Εθνικής όπου επικρατεί ο φόβος της τρόικας, της μιζέριας και της ανασφάλειας,  εμείς προτάσσουμε μία Εθνική που θα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, που θα σεβαστεί τα εκατομμύρια ευρώ του δημοσίου χρήματος που έχει εισπράξει, που θα λειτουργήσει σαν πραγματικός μοχλός ανάπτυξης μιας οικονομίας που καθημερινά συρρικνώνεται, μιας κοινωνίας που φτωχοποιείται λόγω “success story”. Που θα σεβαστεί τους πελάτες της, τους συνεργάτες της και τους εργαζόμενους σε αυτήν.



Η διοίκηση της Εθνικής αφού ανακοινώσει τα κέρδη της για το 2013- με τη συμμετοχή των “συνεργατών” της - όπως μας αποκαλεί, πρέπει να εξηγήσει τι αντιλαμβάνεται με τον όρο αξιοπρεπής εργασία και έπειτα να επιλέξει, αν θα συνεχίσει συνταγές συνέχισης της κρίσης  ή θα αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες τόσο των εργαζομένων της και των συνεργατών της, αλλά και του κοινωνικού συνόλου στο οποίο εντάσσεται.



Εμείς επιλέξαμε να μην εμπιστευόμαστε τύπους που μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Τύπους που λογοδοτούν στους Πρετεντέρηδες.

Τύπους καταδικασμένους στη συνείδησή μας από τον τρόπο σκέψης τους και τις επιλογές τους.



Είμαστε αισιόδοξοι γιατί τα κεφάλια των συναδέλφων που δεν είναι πια σκυμμένα μπορούν να γίνουν η πλειοψηφία.



Συναδελφικά

Η Σ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου