Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Για τις επενδύσεις του Επικουρικού μας ταμείου

Συνάδελφοι,


Θα διαβάσατε ίσως στις εφημερίδες ότι το Επικουρικό μας Ταμείο έδωσε τη διαχείριση των κεφαλαίων του σε ιδιώτες.

Θα θέλαμε να κάνουμε μια μικρή παρουσίαση αυτής της κίνησης:

Το Επικουρικό μας ήταν ένα από τα πιο υγιή ταμεία του δημόσιου συστήματος ασφάλισης. Οι εισροές του κάθε χρόνο ήταν και είναι περίπου διπλάσιες από τις συντάξεις που παρέχει.
Μέχρι πέρυσι που ανεξαρτητοποιήθηκε οι επενδυτικές κινήσεις του Ταμείου διενεργούνταν με βάση τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις και επικυρωνόντουσαν από το Διοικητικό του Συμβούλιο του. Σημειωτέον ότι δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός ενημέρωσης  και υποστήριξης των μελών του που κατά κανόνα δεν είχαν ειδικές γνώσεις επενδυτικών κινήσεων, όπως Επενδυτική Επιτροπή, Διαχειριστές ή άλλοι σύμβουλοι.
Η κυβέρνηση λοιπόν μέσω των εκπροσώπων της στο Δ.Σ. κατεύθυνε τα κεφάλαια του Ταμείου στις επιλογές που η ίδια έκανε. Έτσι κατέληξαν και τα κεφάλαια του Ταμείου μας στο περίφημο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, με αποτέλεσμα υποστούν τεράστια ζημιά από το PSI, μιας και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του ήταν επενδυμένο σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.

Λόγω των τεράστιων κεφαλαίων που είχε, κατάφερε και άντεξε τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης της μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και κατάφερε επίσης, αφού απέδειξε ότι είναι βιώσιμο σε βάθος δεκαετιών, να ανεξαρτητοποιηθεί και να μην συγχωνευτεί με το ΕΤΕΑΜ.
Είναι γεγονός όμως ότι η Διοίκηση του Ταμείου που απαρτίζεται αποκλειστικά από εκπροσώπους των εργαζομένων των συνταξιούχων και των εργοδοτών δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να συνεχίσει να παίρνει επενδυτικές αποφάσεις που αφορούν τα κεφάλαια του Ταμείου (σήμερα περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ) από μόνη της, μιας και δεν είχε ούτε την ειδική γνώση, ούτε την πείρα αλλά ούτε και τις ικανότητες για κάτι τέτοιο.

Αποφασίστηκε λοιπόν η δημιουργία Επενδυτικής Επιτροπής που αποτελείται από 4 στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς που ασχολούνται ακριβώς με αυτό το αντικείμενο στις Εταιρίες τους (Λιάνα Λινάρδου Εθνική, Γιάννης Βασιλάτος Metlife - Alico, Στράτος Γουδινάκος Αγροτική και Δημήτρης Γκέκας EFG Eurolife) οι οποίοι ετοίμασαν για το Ταμείο κανονισμό επενδύσεων. Καθόρισαν την επενδυτική πολιτική του και έθεσαν τα όρια κινδύνου με βάση την συντηρητικότερη διαχείριση μιας και πρόκειται για συνταξιοδοτικό ταμείο. Η επενδυτική πολιτική καθορίζεται από μια σειρά πραγμάτων, όπως η διασπορά, η αξιολόγηση των συμμετοχών, το value at risk και φυσικά η υφιστάμενη νομοθεσία του 3029/2002.

Στην συνέχεια από τις αρχές του καλοκαιριού προχωρήσαμε σε διαγωνισμό για την επιλογή του διαχειριστή της περιουσίας του Ταμείου. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 12 εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων. Μετά από λεπτομερή αξιολόγηση κάθε μίας από αυτές αποφασίστηκε να δοθεί η διαχείριση όχι σε μια εταιρία αλλά σε τέσσερις, προκειμένου αφ’ ενός να υπάρχει διασπορά του χαρτοφυλακίου και αφ’ ετέρου να ελέγχονται και συγκριτικά οι αποδόσεις που θα πετυχαίνουν.

Έτσι λοιπόν επιλέχτηκαν η Εθνική Asset Management, η Alpha Trust, η Eurobank Asset Management και η Πειραιώς Asset Management που πήραν από 30% της περιουσίας του Ταμείου οι τρείς πρώτες και 10% η τέταρτη.
Την προηγούμενη Πέμπτη υπογράφτηκαν οι συμβάσεις διαχείρισης μεταξύ του Ταμείου και των πιο πάνω εταιριών.

Οι όροι των συμβάσεων είναι κοινοί και για τις τέσσερις εταιρίες, το ίδιο και η αμοιβή τους που θα εξαρτάται και από την απόδοση των επενδύσεων που θα πετυχαίνουν για το Ταμείο.
Αποφασίστηκε επιπλέον και η δημιουργία υπηρεσίας παρακολούθησης των επενδύσεων και της περιουσίας του, μέσα στο ίδιο το Ταμείο, της οποίας προΐσταται ο εξειδικευμένος στο θέμα, οικονομολόγος κ. Δ. Γκέκας 

Είναι γεγονός ότι ένα Ταμείο που το διαχειρίζονται αποκλειστικά οι φορείς που το απαρτίζουν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την χώρα μας.

Από εμάς εξαρτάται να πάει μπροστά και να μπορεί να συνεχίσει να δίνει ικανοποιητικές συντάξεις σαν τις σημερινές.

Αυτό φαίνεται ότι μπορούμε να το πετύχουμε και θα το καταφέρουμε με πλήρη γνώση όσων συμβαίνουν σε αυτό αλλά και με την συμμετοχή όλων μας.
Συναδελφικά
Η Σ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου