Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΑΤΑΠΕ



Συνάδελφοι,

Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΤΑΠΕ (κατά πλειοψηφία) άλλαξε την απόφαση που είχε λάβει η Γενική Συνέλευση του ΑΤΑΠΕ τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με την οποία κάθε συνάδελφος που αποχωρεί να παίρνει ποσοστό των εισφορών του ίσο με το λόγο της τρέχουσας περιουσίας του ταμείου προς το σύνολο των εισφορών όλων των μελών του.

Αναλυτικότερα η τροποποίηση είχε ως εξής:

«Την από 12.7.2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΤΑΠΕ περί ανακαθορισμού των παροχών και την από 24.12.2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΤΑΠΕ με την οποία τροποποιείται η ως άνω 12.7.2013 απόφασή του. Ειδικότερα με την πρόσφατη απόφαση το ΔΣ αποφάσισε τον ανακαθορισμό των παροχών με διαστρωμάτωση και την εφαρμογή της σχετικής απόφασης σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης παροχών, προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα και φερεγγυότητα του ΑΤΑΠΕ και η κάλυψη όλων των ασφαλισμένων του. Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση αυτή η αναπροσαρμογή των παροχών γίνεται με αποκοπή των παροχών βάσει διαστρωμάτωσης, όπως αναλύεται στην ως άνω αναλογιστική έκθεση ως εξής:
(1)για ποσό παροχής από € 0 έως 20.000 € αποκοπή της παροχής κατά ποσοστό 55%,

(2)για ποσό παροχής από € 20.000 έως και 30.000 € αποκοπή της παροχής κατά ποσοστό 78%,

(3)για ποσό παροχής από € 30.000 και άνω έως και 50.000 € αποκοπή της παροχής κατά ποσοστό 88%

και για ποσό παροχής από € 50.000 και άνω αποκοπή της παροχής κατά ποσοστό 94%.»

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο η νέα αυτή πρόταση είναι  «δικαιότερη» ή περίπου ισοδύναμη με την προηγούμενη απόφαση, οπότε παροτρύνουμε κάθε συνάδελφο να πιάσει μολύβι και χαρτί και να υπολογίσει τι του αναλογεί ανά περίπτωση. (αν και έχουμε την αίσθηση ότι η συγκεκριμένη πρόταση μεροληπτεί υπέρ των συναδέλφων με λιγότερες εισφορές!)

Αυτό όμως που μας προβληματίζει είναι η μυστικότητα με την οποία κινήθηκε η πλειοψηφία του ΔΣ και η άνεση με την οποία ανέτρεψε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, του ανώτατου οργάνου κάθε σωματείου. Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να διαχειρίζονται τα χρήματα των μελών του ΑΤΑΠΕ χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα;

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το ΔΣ του ΑΤΑΠΕ πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις στους συναδέλφους:

1.Με ποια δικαιοδοσία αγνοήθηκε η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης από το Δ.Σ. το οποίο όφειλε να την υλοποιήσει, είτε να τη ξαναφέρει για συζήτηση σε νέα συνέλευση.

2.Με ποιό σκεπτικό επανήλθε η λογική των "παροχών" με αποκοπή βάσει διαστρωμάτωσης, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων πάνω σε ποσά και ποσοστά, αντί των ξεκάθαρων εισφορών.

Για την ιστορία μέλη του ΔΣ του ΑΤΑΠΕ είναι οι:  Νασούφης Ιωάννης, Κατριβάνου Αικατερίνη, Καντερές Ευάγγελος, Ασημακοπούλου Αικατερίνη, Γαρμπής Ευάγγελος, Παϊζάκης Σπύρος και ο μειοψηφών Νάσσος Κων/νος.

Συναδελφικά,

Η Σ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου