Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Εκχώρηση αποθεμάτων εκκρεμών ζημιών αυτοκινήτων Εταιρίας



Συνάδελφοι,

Μέσω διαρροών «κύκλων της Εταιρίας» είδαμε δημοσίευμα με το οποίο επιχειρείτο να απαντηθούν τα όσα θέσαμε σε προηγούμενη ανακοίνωση της παράταξής μας σε σχέση με την πρόθεση εκχώρησης των αποθεμάτων εκκρεμών ζημιών αυτοκινήτων στην εταιρία Arch με έδρα τις Βερμούδες.
Το δημοσίευμα από το www.nextdeal.gr έχει ως εξής:

«Πρώτον οι άνθρωποι που επεξεργάζονται τις διαδικασίες και από τις τρεις πλευρές (Εθνική-Matrix-επενδυτές) πιστεύουν ότι η ενέργειά τους αποφέρει θετικό κέρδος εκτός από την ασφαλιστική αγορά και στην Ελλάδα σαν ένδειξη εμπιστοσύνης Αμερικανών επενδυτών σε κρίσιμη οικονομική περίοδο με την ανάληψη κινδύνου μισού ΔΙΣ ευρώ. «Λένε ΝΑΙ στην Ελλάδα και την Τράπεζα» είπε κάποιος συνομιλητής μας.

Δεύτερον πληροφορίες μας από κύκλους της ασφαλιστικής πλευράς ομίλου τραπέζης αναφέρουν ότι τα χρήματα θα παραμένουν στην Ελλάδα (στην ΕΤΕ) και η διαχείριση θα γίνεται από τους υπαλλήλους της ΕΤΕ και Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τρίτον είναι αρκετούς μήνες στην Ελλάδα εξειδικευμένα στελέχη των επενδυτών που εξετάζουν όλες τις πλευρές και πιθανότητες της επένδυσης που αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και πιθανόν να έχει διάρκεια 10-15 ετών.

Τέταρτον η αγορά των αποθεματικών ελευθερώνει κεφάλαια και κέρδη για την τράπεζα και την ασφαλιστική που μάλλον θα ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ προς την Τρόικα για παράταση του καθεστώτος που ισχύει και αναβολή πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής για 2-3 χρόνια τουλάχιστον.»

Συνάδελφοι,

Θα προσπαθήσουμε να αποτιμήσουμε τις «διαρροές κύκλων της Εθνικής», σε σχέση με την προσπάθεια πώλησης των αποθεματικών των εκκρεμών ζημιών των αυτοκινήτων, στην Arch με μεσίτη την Matrix.

Κατ’ αρχήν δεν γίνεται να κερδίζουν όλοι από αυτή την υπόθεση. Ο συλλογισμός μας θυμίζει έντονα την εποχή της μεγάλης φούσκας του χρηματιστηρίου, όπου όλοι κέρδιζαν… Το τι αποδείχτηκε μετά από ελάχιστο διάστημα είναι γνωστό σε όλους μας.

Κερδίζει λοιπόν η ΕΤΕ; Σίγουρα κερδίζει γιατί εγγράφει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, που προέρχονται από απελευθέρωση κεφαλαίων από το περιθώριο φερεγγυότητας της Εταιρίας μας και που εγγράφεται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου.

Κερδίζει λοιπόν η Matrix; Σίγουρα κερδίζει γιατί η προμήθεια σε αυτή την δουλειά είναι κέρδος, ταυτόχρονα διευρύνει τη συνεργασία με την Εταιρία μας, αλλά και θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει και σε άλλες παρόμοιες δουλειές (πχ Αγροτική Ασφαλιστική).

Κερδίζει λοιπόν η Arch; Σίγουρα κερδίζει, αφ’ ενός με το επιτόκιο που θα παίρνει για τα χρήματα που θα έχει «δανείσει» στην Εταιρία μας, (δηλαδή χρήματα που ήδη έχει στα αποθέματά της η Εθνική Ασφαλιστική, τα δίνει στην Arch, η οποία της τα δανείζει) και αφ’ ετέρου γιατί με την εποπτεία που θα ασκούν στελέχη της στην πληρωμή των ζημιών, θα συμπιεστούν οι αποζημιώσεις με προφανές οικονομικό όφελος για την ίδια.

Κερδίζει λοιπόν η Εταιρία μας; Αμφίβολο. Το να ακολουθήσει μια πρακτική που είναι ελάχιστα διαδεδομένη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ασφαλιστικής Αγοράς και που στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
Κινδύνους σε σχέση με το πελατολόγιο της, με την φήμη της, με τις διαδικασίες της.
Από την στιγμή που το run off των ζημιών (δηλαδή, η σχέση ανάμεσα στον προϋπολογισμό της ζημιάς και στην πληρωμή της) είναι σωστή, δεν έχει κάποιον ιδιαίτερο λόγο, ιδιαίτερα σε κερδοφόρες χρήσεις, να εξετάζει τέτοιες δυνατότητες που ακροβατούν στα όρια της νομοθεσίας.

Κερδίζει λοιπόν ο πελάτης; Σίγουρα όχι! Όσο εξωραϊσμένη και να προσπαθούν να δείξουν αυτή την κίνηση, είναι βέβαιο ότι αυτός που θα έχει «αγοράσει» τις ζημιές θα φροντίσει να «πιέσει» την αποζημίωση, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει το κέρδος του, με πολύ άσχημες συνέπειες στην εικόνα της Εταιρίας.

Κερδίζουν λοιπόν οι εργαζόμενοι; Δεν νομίζουμε. Το αντίθετο θα λέγαμε. Αν υπάρχει προειλημμένη απόφαση με βάση το μνημόνιο από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την τρόικα, να πουληθεί η Εταιρία μας, είναι φανερό ότι μπορούν να ξεφορτωθούν πιο εύκολα μια Εταιρία χωρίς μεγάλες υποχρεώσεις, που η παραγωγή της μειώνεται μήνα το μήνα. Ε! για να το καταφέρουν, θέλουν ακόμα κάνα δυο χρόνια. Ήταν πολύ μεγάλη η Εθνική για να την «κοντύνουν» απότομα. Αυτή η κίνηση εκεί αποσκοπεί.
Παράλληλα φανταστείτε την πίεση που θα ασκηθεί στους συναδέλφους από τους επόπτες της Arch σε σχέση με τον διακανονισμό.

Έρχονται αμερικάνικα κεφάλαια και αυτή η κίνηση αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών;
Μα τι να λέμε τώρα… Κατ’ αρχή ο ιδρυτής και αφεντικό της Arch Capital Group είναι ο Κύπριος Ντίνος Ιορδάνου, που εργάζονταν πριν την ιδρύσει, στην AIG, μαζί με τον δικό μας Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κ. Α. Βασιλείου.
Κατά δεύτερο τα «αμερικάνικα κεφάλαια» έρχονται σαν δάνειο και όχι σαν επένδυση. Ας μην το κάνουμε σαν τους καλόγερους του μεσαίωνα που βάφτιζαν το κρέας ψάρι για να μην θεωρείται ότι αμαρτάνουν.
«Λένε ΝΑΙ στην Ελλάδα και την Τράπεζα», αναφέρει το άρθρο, ναι, αλλά με μοναδικό στόχο το κέρδος τους…

Συνάδελφοι,

Τα βασικά ερωτήματα, πέρα από το τεχνικό μέρος της υπόθεσης, παραμένουν αναπάντητα:

• Ποιοι επέλεξαν να μην τηρηθεί καμία διαδικασία και να υπάρξει απ’ ευθείας εντολή ανάθεσης στην συγκεκριμένη εταιρία μέσω μεσίτη; Τι μπορεί να κρύβει αυτή η αδιαφάνεια, τη στιγμή που για να αγοραστεί ακόμα και ένα στυλό απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία;
• Τι επίπτωση θα έχει αυτή η ενέργεια μελλοντικά στους δικαιούχους αποζημίωσης;
• Ποια θα είναι η επίπτωση στην φήμη της Εταιρίας;
• Ποια είναι η θέση της Διοίκησης και των στελεχών της Εταιρίας μας για το deal;
• Η τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει την έγκριση της για αυτή τη συναλλαγή;

Μερικές απλές και ξεκάθαρες απαντήσεις, σίγουρα θα βοηθούσαν όλους μας να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Εθνική Τράπεζα ουσιαστικά ανακεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα που καλείται να πληρώσει ο Ελληνικός λαός και συνεπώς δεν μπορεί να λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες.

Συναδελφικά
Η Σ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου