Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

40 χρόνια από το πραξικόπημα στη Χιλή


Τι είναι χειρότερο από έναν μαρξιστή στην εξουσία; Ένας εκλεγμένος μαρξιστής στην εξουσία!

Το παραπάνω ανέκδοτο που κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου εξηγεί την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, στις 11 Σεπτέμβρη 1973. Το είχε παραδεχτεί άλλωστε και ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ 3 χρόνια πριν, λίγες μέρες μετά την εκλογή του Αλιέντε:

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρακολουθήσουμε τον τρόπο που μια χώρα μεταβάλλεται σε κομμουνιστική εξαιτίας της ανευθυνότητας των ίδιων των κατοίκων της, χωρίς να λάβουμε ανάλογα μέτρα.

Χένρι Κίσινγκερ



Η ανηψιά του προέδρου, και αργότερα διάσημη συγγραφέας, έχει γράψει:

Με το πρόσχημα της απελευθέρωσης της χώρας από μιαν υποθετική κομμουνιστική δικτατορία, που μπορούσε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον, η δημοκρατία αντικαταστάθηκε από ένα τρομακτικό καθεστώς, που θα διαρκούσε δεκαεπτά χρόνια και θ’ άφηνε επιπτώσεις για άλλα είκοσι πέντε χρόνια.

Ισαμπέλ Αλιέντε, Η Ονειρεμένη Πατρίδα Μου


Οι άμεσες επιπτώσεις της στρατιωτικής δικτατορίας του Πινοτσέτ είναι γνωστές. 3.200 τουλάχιστο δολοφονημένοι και εξαφανισμένοι, 38.000 βασανισθέντες.

Λιγότερο γνωστές είναι οι κοινωνικές, οικονομικές και ηθικές επιπτώσεις της δικτατορίας. Οι στρατιωτικοί, με την επιστημονική καθοδήγηση των "Παιδιών του Σικάγο" του Μίλτον Φρίντμαν, του πατριάρχη του νεοφιλελευθερισμού, ξεπούλησαν τις περισσότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, ιδιωτικοποίησαν τη δημόσια υγεία, την παιδεία και ανέξειξαν μια νέα τάξη νεόπλουτων που οφελήθηκε από το στρατιωτικό καθεστώς. "Μεταρρυθμίστηκε" επίσης - διάβαζε: αποδομήθηκε - η κοινωνική ασφάλιση, με αρχιτέκτονα τον οικονομολόγο Χοσέ Πινιέρα, αδελφό του σημερινού προέδρου Σεμπαστάν Πινιέρα. Ακόμα και σήμερα ισχυροί άνθρωποι του τότε καθεστώτος έχουν θέσεις κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό ή σε ιδιωτικές εταιρίες, και χαίρουν εκτίμησης.

Με άλλα λόγια: Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε.


ΥΓ: Το βίντεο στην αρχή το έχει φτιάξει φίλος για την τραγική επέτειο, με μουσική υπόκριση το θέμα του Μίκη Θεοδωράκη από την ταινία "Κατάσταση πολιορκίας του Κώστα Γαβρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου