Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

50 χρόνια μετά - Ζ Ε Ι !


 22 Μάη 1963. Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης πέφτει στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Βενιζέλου, θανάσιμα χτυπημένος από το τρίκυκλο του Κοτζαμάνη και το λοστό του Εμμανουηλίδη. Επέστρεφε πεζός στο ξενοδοχείο του μετά από ομιλία σε εκδήλωση για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Ξεψυχά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στις 27. Την ίδια τύχη παραλίγο να έχει και ο βουλευτής Καβάλας της ΕΔΑ, Γιώργης Τσαρουχάς, ο οποίος πέφτει κι αυτός θύμα επίθεσης από παρακρατικούς εκεί κοντά. Το έργο των φονιάδων θα ολοκληρωθεί πέντε χρόνια μετά στα γραφεία της ΚΥΠ.

Δέκατο τέταρτο παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας από την Κερασίτσα Αρκαδίας, βαλκανιονίκης, γιατρός και υφηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανεξάρτητος βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ. Ηγετική προσωπικότητα στο κίνημα για την ειρήνη.

Ένα μήνα πριν τη δολοφονία του (21 Απριλίου – σατανική σύμπτωση!), ο Λαμπράκης ηγείται πορείας για την ειρήνη από το Μαραθώνα προς την Αθήνα, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας επί κυβέρνησης Καραμανλή (του “εθνάρχη” και 4ου “μεγάλου Έλληνα”). Η φωτογραφία του Λαμπράκη με το πανώ που γράφει “ΕΛΛΑΣ” με το σύμβολο της ειρήνης δίπλα κάνει το γύρο του κόσμου.


Λίγες μέρες μετά, ο Λαμπράκης συμμετέχει σε πορεία διαμαρτυρίας στο Λονδίνο υπέρ της αποφυλάκισης πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα. Στην διαμαρτυρία συμμετέχει και η Μπέττυ Αμπατιέλου, σύζυγος του φυλακισμένου συνδικαλιστή Αντώνη Αμπατιέλου. Η Αμπατιέλου φτάνει μέχρι να χαστουκίσει τη βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία επίσης βρίσκεται στην Αγγλία προσκεκλημένη σε γάμους της βασιλικής οικογένειας. Η “Φρίκη” αγανακτισμένη λέγεται ότι εκμυστηρεύτηκε στον κύκλο της “Ποιος θα με απαλλάξει από αυτόν τον άνθρωπο!”. Εννοώντας φυσικά το Λαμπράκη.

Η επιθυμία της σύντομα πραγματοποιείται. Όπως αποκάλυψε η έρευνα των δημοσιογράφων Βούλτεψη, Μπέρτσου και Ρωμαίου, και η δίκη που ακολούθησε με ανακριτή τον μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, η υπόθεση Λαμπράκη δεν ήταν τροχαίο δυστύχημα ούτε μεμονωμένο περιστατικό. Ήταν ένα προσεχτικά ενορχηστρωμένο σχέδιο της ανώτατης διοίκησης χωροφυλακής Θεσσαλονίκης.

Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση οι φυσικοί αυτουργοί Κοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης και ως ηθικοί αυτουργοί κάποιοι αξιωματικοί του στρατού και της χωροφυλακής – οι τελευταίοι όμως λίγο αργότερα απαλλάχτηκαν. Η ανάμειξη του παλατιού και της CIA – η οποία χρησιμοποιούσε τότε τη χώρα μας ως “εργαστήρι” του Ψυχρού Πολέμου – παρότι προφανής, παραμένει επισήμως ανεπιβεβαίωτη και ατιμώρητη. Το ίδιο και η ανοχή, αν όχι συνενοχή του Καραμανλή, ο οποίος παραιτείται στις 11 Ιουνίου με την απορία “ποιος κυβερνά επιτέλους αυτό τον τόπο” και φεύγει για το Παρίσι, όπου θα παραμείνει μέχρι να τον καλέσουν να “σώσει” πάλι τη χώρα με τη Μεταπολίτευση.

Το 1969, ο Κώστας Γαβράς γυρίζει στην Αλγερία το “Ζ”, ίσως την καλύτερη πολιτική ταινία στην ιστορία του σινεμά, αναφερόμενη στην υπόθεση Λαμπράκη. “Ζ”, όπως “Ζει!”, η κραυγή που δονούσε τη φορτισμένη πολιτικά και συγκινησιακά ατμόσφαιρα στην κηδεία του μάρτυρα. Με λαμπρό καστ (Υβ Μοντάν, Ειρήνη Παπά, Ζαν Λουι Τρεντινιάν) και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Φέτος, με την επέτειο των 40 χρόνων, η ταινία επανακυκλοφόρησε ψηφιακά επεξεργασμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου