Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ακόμα ένα χτύπημα στα ομαδικά συμβόλαια


Στο σχέδιο νόμου για την φορολογία εισοδήματος, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, αλλάζει πάλι η διάταξη που ίσχυε από τον περασμένο Δεκέμβρη και όριζε ότι φορολογείται μόνο η εισφορά του εργοδότη στα ομαδικά συμβόλαια κατά την λήψη της παροχής και πλέον φορολογείται το σύνολο της παροχής.

Μάλιστα επειδή η εισφορά του εργαζόμενου φορολογείται κάθε μήνα που πληρώνει το ασφάλιστρο και συνεπώς θα μιλούσαμε για μια σκαστή παρανομία, πλέον ορίζεται ότι τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται για συνταξιοδοτικά ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι αφορολόγητα!
Πιο συγκεκριμένα οι επίμαχες διατάξεις έχουν ως εξής:

Άρθρο 14: "Απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις"
1.    Από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις εξαιρούνται:……
ι) τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζομένου στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων.
Άρθρο 15: "Φορολογικός συντελεστής"
1.    Το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων φορολογείται αυτοτελώς:
α) με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%)για κάθε περιοδικά καταβαλλόμενη παροχή.
β) με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) για εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή μέχρι σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) για εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή που υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ.
Οι συντελεστές των ανωτέρω περιπτώσεων αυξάνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) σε περίπτωση είσπραξης από το δικαιούχο ποσού πρόωρης εξαγοράς. Δεν θεωρείται πρόωρη εξαγορά κάθε καταβολή που πραγματοποιείται σε εργαζόμενο ο οποίος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή έχει υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας του, καθώς και κάθε καταβολή που γίνεται χωρίς τη βούληση του εργαζομένου, όπως σε περίπτωση απόλυσης του εργαζομένου ή πτώχευσης του εργοδότη.


Μα τα ασφάλιστρα που πληρώναμε μέχρι σήμερα φορολογούνταν κανονικά. Τώρα θέλουν να πάρουν και άλλο φόρο για την παροχή οι κλεφταράδες;

Το μέχρι που θα φτάσει ακόμα η συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ δεν το ξέρουμε.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αν δεν υπάρξει πολιτική ανατροπή του σημερινού δολοφονικού για τα συμφέροντα των εργαζόμενων, των πολιτών, της χώρας σκηνικού, κάθε φορά, σε κάθε νέο μέτρο, θα περιμένουμε και το επόμενο ….για το καλό μας…. για να μας σώσουν…..


Συναδελφικά
Η Σ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου