Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Στην 30η ημέρα απεργίας πείνας ο Κώστας Σακκάς

Στην 27η ημέρα (*) απεργίας πείνας μπαίνει σήμερα ο Κώστας Σακκάς, διαμαρτυρόμενος για την παράνομη παράταση της προφυλάκισής του πέραν των 30 μηνών και, όπως δήλωσε η Όλγα Κοσμοπούλου, που τον παρακολουθεί ως γιατρός της επιλογής του στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, η κατάστασή του επιδεινώνεται καθημερινά, έχει χάσει το 10% του σωματικού του βάρους, ενώ ο κίνδυνος κάποιας ξαφνικής βλάβης ακόμη και μοιραίας μεγαλώνει επίσης. Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αποφασιστικής σημασίας για την υπόθεση του Κώστα Σακκά, καθώς τη Δευτέρα εκδόθηκε βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκαν –κατά πλειοψηφία– οι αντιρρήσεις της υπεράσπισης, ενώ δύο μέρες μετά ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αποφάσισε να παραβεί την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και να χαρακτηρίσει «σωστή και εντός πλαισίου» την απόφαση του συμβουλίου για παράταση της προφυλάκισης, δίνοντας έτσι και ένα πολύ κακό δείγμα γραφής (για τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά όχι μόνο). Η ΝΔ, τέλος, σε ανακοίνωση-απάντηση προς τη Νεολαία ΣΥΝ για το θέμα, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε τον Κώστα Σακκά ως «κατηγορούμενο για αναρχία», επιβεβαιώνοντας με τον πιο άμεσο δυνατό τρόπο όσους μιλούν για φρονηματικές διώξεις και δικαστικές εκτροπές.


Για όλα αυτά, αλλά κυρίως για τη χαμένη τιμή της δικαιοσύνης σ’ αυτή την υπόθεση πρωτοφανούς αυθαιρεσίας μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η Κλειώ Παπαντολέων, εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο δικηγόρος Μιχάλης Καλογήρου, η Μαρίνα Νταλιάνη συνήγορος υπεράσπισης του Κώστα Σακκά, η οποία δήλωσε ότι αναμένει και την απόφαση της νέας αίτησης αποφυλάκισης που έχει καταθέσει, παλεύοντας όμως πια με το χρόνο όπως και ο πελάτης της. Δήλωσε, επίσης, ότι «η δαιδαλώδης ποινική υπόθεση που αντιμετωπίζει ο Κώστας Σακκάς χτίστηκε από την αρχή πάνω σε μια σειρά εκτροπών από τις αρχές του κράτους δικαίου, πάνω σε μία σειρά αυθαιρεσιών, στις οποίες απ’ ό,τι φαίνεται εθίστηκε ο δικαστικός μηχανισμός ή μία μερίδα του για να φτάσει να κάνει το τεράστιο άλμα προς την καθαρή παρανομία, προς την καθαρή παραβίαση του νόμου και του συντάγματος».

Στη συνέντευξη έκαναν σύντομες παρεμβάσεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης και Βασιλική Κατριβάνου, ο Νώντας Σκυφτούλης από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση, ο Σπύρος Τζανόπουλος από τους Νομικούς για την Ελευθερία, ο Δημήτρης Σαραφιανός από την Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας, ενώ εκπρόσωπος της συνέλευσης για τον Κώστα Σακκά κάλεσε όλους και όλες στην πορεία αλληλεγγύης το Σάββατο 29/6 στις 11.30π.μ., στο Μοναστηράκι.

Όλοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας, τη σημαντικότητα της υπόθεσής του για τον καθένα και την καθεμία από εμάς, αλλά και την ανάγκη κινητοποίησης της κοινωνίας για τη συγκρότηση ενός νέου κινήματος δικαιωμάτων καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόπειρα αλλαγής παραδείγματος και θεσμοθέτησης ειδικών «περιοχών» εντός του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Από τα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που ακούστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, και δεν μπορούν να αναφερθούν λόγω χώρου, θα ήθελα να παραθέσω μια ενδεικτική αποστροφή της Β. Κατριβάνου, η οποία έθεσε το ζήτημα στην ειδική επιτροπή της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα για να πάρει την απάντηση από τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας ότι έτσι πρέπει να γίνεται με τους τρομοκράτες και χρειάζεται ακόμη περισσότερος χρόνος ώστε να προστατεύεται η κοινωνία από τους εχθρούς της! Ίσως εκεί στη Νέα Δημοκρατία έχουν αποφασίσει να παρατείνουν τις προφυλακίσεις μέχρι να γίνει η αναρχία ποινικό αδίκημα…

Ρόζα Κοβάνη

Πηγή: Η Εποχή

(*) Το άρθρο γράφηκε στις 30/6.

Επίσης:
Τρεις αλήθειες για τον Κώστα Σακκά (του Θανάση Καρτερού)
Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Κώστα Σακκά (χρονικό - left.gr)
Ανακοίνωση απεργίας πείνας Κ.ΣΑΚΚΑ (indymedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου