Καλωσορίσατε στο Blog Συζήτησης της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας". Καλή Περιήγηση!

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ένα ευχαριστώ μαζί με μια υπόσχεση



Συνάδελφοι,

Όσοι καταστρατήγησαν τα δικαιώματα των εργαζόμενων το έκαναν στο όνομα της σωτηρίας του. Η ιερή εξέταση θα παραμένει πάντα το πρότυπο αυτής της αναξιοκρατίας ανθρώπων και θεσμών που παρουσιάζονται υπέρμαχοι των ανθρώπινων αξιών για να σκοτώνουν τον άνθρωπο στο όνομα της ανθρωπιάς.

Έγινε μεγάλη εκμετάλλευση και πλαστογράφηση των αξιών της Εταιρείας μας. Έτσι, φθάσαμε σε κάποιον “εθισμό” υποχωρήσεων, που “νομιμοποιήθηκαν” κάτω από τη σιωπηρή συνείδηση παραδοχής τους, ενώ μεγάλωσε η ανασφάλειά μας.

Κι όσο μέσα στις συμπληγάδες χάνουμε το πεδίο ορατότητας χρησιμοποιούμε τη λέξη προσανατολισμός σαν κραυγή αγωνίας. Μα τελικά, προσανατολιζόμαστε πάντα σε μικρά περιθώρια για να δούμε “τι θα γίνει”. Στις περιπτώσεις αυτές, τα σχέδια είναι μικροπρόθεσμα, ενώ η αγωνία μακροπρόθεσμη.

Αποξένωση και καχυποψία, αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Βλέποντας τους συναδέλφους ως εχθρούς, ανταγωνιστές, αντίπαλους, με τον κατακλυσμιαίο φόβο της διάβρωσης και της συντριβής. Ο κόσμος φτωχαίνει στο σύνολό του όταν συρρικνώνονται οι εργασιακές σχέσεις από φόβο, καχυποψία και μοναξιά.

Στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου, στηρίξατε με την εμπιστοσύνη σας την παράταξή μας με το σημαντικό ποσοστό του 68%, που της έδωσε τη δυνατότητα να είναι ισχυρή, και τη “φωνή” για να μάχεται υπεύθυνα μέσω της διαλεκτικής της συμπόρευσης με τους συναδέλφους.

Και μόνο το δεδομένο της ζωής είναι μια θέση που την υπερασπιζόμαστε με τον αγώνα μας. Η πάλη για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων της, παίρνει συλλογικό χαρακτήρα για ν’ ανοίξει πλατύτερα η ζωή, να χωρέσουν όλοι στο χώρο των διεκδικήσεων, να δοθούν ευρύτεροι ορίζοντες στα όνειρα και ν’ απαλλαγούμε απ την αγωνία της καθημερινότητας. Κι αυτό για να δοθούν ευκαιρίες να κοιτάξουμε μακρύτερα, ψηλότερα, έτσι όπως πλαστήκαμε με ελευθερία και πνεύμα. Το προσδοκώμενο να γίνει κεκτημένο. Για να γίνει ο προσανατολισμός σαφής και διακριτός. Για να ξεφύγουμε μαζικά από το λαβύρινθο του τέλματος.

Σκοπός της παράταξής μας είναι να ενώσει τις προσπάθειες των συναδέλφων σε έργα παραγωγικά και κοινής απολαβής, διαρθρώνοντας παράλληλα τους εργασιακούς θεσμούς κατά τρόπο που να επιτρέπει σε όλους να προκόβουν. Επειδή με τον τρόπο αυτό προκόβει και η Εταιρεία μας.

Να ξανακατακτήσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης που συνδέει τις σχέσεις, πλαισιώνει συναισθηματικά τη ζωή, μειώνει το άγχος και μας κάνει ικανούς για μεγάλα οράματα και κοινό προσανατολισμό, σε μια καθορισμένη πορεία με επιδιώξεις και στόχους. Επειδή είναι αδιανόητο στην εποχή των τέλειων μέσων να είναι συγκεχυμένοι οι στόχοι.

Να συμμετέχουμε ανεμπόδιστα με όλες μας τις δυνάμεις στην παραγωγή, στη δημιουργία και ταυτόχρονα να επουλώνουμε τις πληγές μας, να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, να ικανοποιούμε την αξία μας και να διασφαλίζουμε την αδυναμία μας. Έτσι, θα υπηρετούμε την Εταιρεία μας και ταυτόχρονα θα υπηρετούμαστε από αυτήν σε μια παροχή και αντιπαροχή μέσα στην εταιρική λειτουργία. Η δημιουργία εδράζει μέσα μας σαν στέρεο παιδί της νιότης της ψυχής μας έτοιμη για οράματα και νέους δρόμους. Να δώσουμε έκφραση στον ακίνητο κόσμο που στεκόταν με τα μάτια κλειστά και βήματα ασάλευτα στη γιγάντωσή του. Θα μας συγχωρούσε ο Καρτέσιος την παραποίηση αν λέγαμε: “δημιουργώ, άρα υπάρχω”.

Με γνώση και ανιδιοτέλεια, με σεβασμό και τόλμη, με τη συμμετοχή μας στους κοινούς προσανατολισμούς της Εταιρείας και των εργαζόμενων, θα είμαστε σύμπλοοι με την εποχή μας, χωρίς το φόβο ότι θα μας αφήσει πίσω.

Ένας κόσμος ολόκληρος, ο δικός μας, πρέπει ν’ αλλάξει μέθοδο ζωής, πορείας, παραγωγής, απολαβής και τοποθέτησης. Επιστροφή λοιπόν στο ανθρώπινο. Σε μια συμπεριφορά δυναμισμού και διεκδίκησης μιας ζωής καθολικής σε αγώνες, επιτεύγματα και κατακτήσεις.

Έτσι έχουμε καθορίσει τους στόχους της παράταξής μας και με την ενεργή συμμετοχή όλων μας θα μπορέσουμε να τους κάνουμε πράξη.

Όλοι μαζί να εργαστούμε για να ξαναέρθει η ελπίδα στους εργαζόμενους και την Εταιρία.

Για όλα τα παραπάνω, σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που έμπρακτα μας δείξατε.

Συναδελφικά,
Η Σ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου